Zo schrijft u de beste tekst voor uw website

Zo zorgt u voor uw informatiebeveiliging
14 september 2018
3 tips voor startende webdesigners
14 november 2018
Alles

Zo schrijft u de beste tekst voor uw website

U heeft  een prachtige website gebouwd, nu moet er alleen nog tekst op. Schrijf niet snel even een paar tekstjes voor op uw site, webteksten zijn namelijk erg belangrijk. Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden als u een webtekst gaat schrijven. Zo wordt bijvoorbeeld een tekst op een website vaak anders gelezen dan een tekst in een boek of magazine. Wij geven u een paar tips over het schrijven van webteksten, zodat u straks direct aan de slag kunt.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Het klinkt misschien cliché, maar het is wel zo: een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat u begint met schrijven, moet u zich een paar dingen afvragen.

  • Wie gaat mijn tekst lezen? Gaan alleen mannen uw tekst lezen? Of ook vrouwen? Denk ook aan de leeftijd van uw lezers en hoe u ze moet aanspreken in uw tekst. Is dat met je of u?
  • Wat is de boodschap? Wat gaat u precies vertellen in uw tekst? Is het een informatieve of juist een amuserende tekst? Of wilt u uw lezers juist op de hoogte brengen van het laatste nieuws?
  • Hoe ga ik de tekst schrijven? Kunt u direct beginnen met het schrijven van de tekst? Of heeft u toch nog meer informatie nodig over het onderwerp? U moet namelijk rekening houden met de tijd die u in het schrijven van uw tekst steekt. Als u veel research moet doen naar het onderwerp, kost het meer tijd.

Maak een overzicht
Wanneer u alles op een rijtje heeft, is het handig om te beginnen met het maken van een raamwerk van de uiteindelijke tekst. Ga alvast nadenken over de titel. Met de titel trekt u de aandacht van de lezer, zorg er dan ook voor dat u een pakkende titel bedenkt. Maak er iets creatiefs van wat de lezer nieuwsgierig maakt. Denk ook alvast na over de inleiding. Als de eerste alinea goed is, zal de lezer sneller geneigd zijn om door te lezen. Let er ook altijd goed op dat de tekst overzichtelijk blijft. Gebruik bijvoorbeeld bulletpoints zodat de tekst ook goed te scannen is.

Denk ook aan Google
Goede content is niet alleen belangrijk voor de bezoeker, maar ook Google kijkt hierna. Met een goede tekst wilt u natuurlijk hoog in Google scoren. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw tekst goed te laten scoren. Kies zoektermen waarop u gevonden wilt worden. Laat deze term of termen terugkomen in de titel en in de helft van de tussenkopjes. Help Google vervolgens een handje door alvast te laten weten wat de zoekwoorden waarop u gevonden wilt worden zijn. Door een titel (h1) en tussenkopjes (h2) te gebruiken ziet Google direct waar de tekst over gaat.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen waar u rekening mee moet houden als u een goede tekst voor uw website wilt schrijven welke ook nog eens goed vindbaar is in Google. Als u hier zelf niet veel kennis van hebt of er simpelweg geen tijd, is webteksten laten schrijven door een professional een erg goede optie. Zo weet u zeker dat u teksten van goede kwaliteit op de website heeft staan.

Comments are closed.